Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fűszerek (3-100 g)

Ár:
290 Ft
Kapható választék:
Íz:
Menny.:db
Várható szállítás: 2024. november 22.
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás

Borsikafű:

A Borsikafű, más neveken borsfű, csombor, kerti méhfű, bécsi rozmaring az erdélyi konyha kedvelt fűszere, de a régi magyar konyha is előszeretettel használta. Különleges aromája miatt újra felfedezett fűszerkülönlegesség. Íze nem annyira erőszakos, mint a feketebors, csak kellemesen csípős. Diétás ételek kiváló borspótlója. 

Felhasználási javaslat: diétás ételek fűszerezésére, burgonyából, káposztából vagy gombákból készült ételekbe, húsok, kolbászok ízesítésére. A babos ételekbe kimondottan illik, mert csökkenti a szélképződést a belekben. Elég, ha az elkészítés végekor tesszük az ételbe. 

Chili pehely:

Dél-kelet Ázsiai konyhák kedvelt fűszere, de Indiában is nagyon népszerű, de mára az Európai konyhát is meghódította. Fogyasszuk rendszeresen, mert serkenti az emésztést, és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol károsító hatásától. SHU értéke: 10-15 000.

Felhasználási javaslat: A népszerű Stir-Fry (Wok) ételek készítéséhez, a rusztikussága miatt, de mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez is kiváló, valamint grillezett húsokhoz, főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos tálak, savanyúságok fűszerezéséhez.

BBQ csirke:

Ez egy kiegyensúlyozott keverék, kimondottan a csirkehúsra egyensúlyozva, de mindenféle szárnyashúshoz kiváló.

Felhasználási javaslat: Nemcsak csirkéhez ajánljuk, de minden szárnyasból készült fogásokhoz, legyen az grillezett, rostonsült, vagy kemencében sült madár. Csipetnyi egzotikus ízt varázsol a szárnyas ételünkbe. Ha páclében pihentetjük a húst pár óráig, akkor érdemes szójaszósszal olajjal belekeverni a keveréket és ebben hagyni átitatódni. Ha grillezni szeretnénk, akkor keverjük olajjal a fűszereket, és ezzel kenegessük a húst sütés/grillezés közben.

Fokhagymás só:

Használjuk só helyett húsok, főzelékek, és egyéb ételek ízesítésére, ott ahol a fokhagyma íz kívánatos. Kiváló sütés-, és grillezéskor ezzel megszórni a húst. 

Tartósítószert, színezéket, adalékanyagokat nem tartalmaz!

Csevapcsicsi:

A Csevapcsicsi egy szerb étel, és olyan meghatározó a fűszerezése, hogy az ehhez való fűszerkeverék is ezt a nevet kapta. Tőlünk délebbre nem kevernek a darált húsba zsemlét, rizst, csak a színhúst használják a sült hús kolbászocska, vagy fasírtocska elkészítésekor. A zöldfűszerek közül északabbra a petrezselymet, délebbre a mentát, de még használnak majoránnát, kakukkfűvet is. A bosnyákok az ő változatukat, kicsit másként fűszerezve, „Mics”-nek nevezik, a románok, a sajátjukat „Mititei”-nek.

Felhasználási javaslat: fasírtok, darált húsból készült ételek, húsgombócok, grillezett húsok ízesítésére.

Zöld bors:

A Zöld bors tulajdonképpen éretlen feketebors szemek, egyszerűen megölik benne a feketesedést előidéző enzimeket. Gyakran hozzák forgalomba sós-ecetes lében is, kis üvegcsékben kínálva.

Felhasználási javaslat: Steakekhez szószba főzve adja a peppersteaket.

Medvehagyma:

A Medvehagyma, fokhagymapótlóként, fűszerként és gyógynövényként is ismert. Újabban finom Pesto-t készítenek belőle. 

Felhasználási javaslat: Levesekben, burgonyás ételekben, de medvehagymás-krémlevest is készíthetünk beklőle. A jellegzetesen erőteljes ízét a főzés során nagyrészt elveszíti, kellemes, aromás ízt adva az ételeknek.

Római kömény:

A Római kömény kinézetre hasonlít a nálunk használatos köményre, de ízében egészen más. Aromája egyesek szerint enyhén csípős, földes és füstös ízű. Sok egzotikus fűszerkeverék alapanyaga, Indiában, Közép-Amerikában, a Karibi térségben nagyon elterjedt a használata. 

Felhasználási javaslat: Keleti ételek, tex-mex ételek fűszerezésére. A főzés elején pirítsuk meg a magvakat olajban a lehető legjobb ízhatás érdekében.

Tárkony:

A tárkony régóta használt fűszer a magyar konyhában. Kellemes, kámforra emlékeztető íze sok főzelék és leves határozott fűszere. Teát főzve, mint gyógynövény, vesetisztító hatása van.

Felhasználási javaslat: Saláták, savanyúságok, levesek, főtt húsok, szárnyashúsok, birkapörkölt, báránypörkölt, vadhúsok, de főleg bableves, különféle főzelékek, ecetek ízesítésére.

Bolognai:

Olasz ízeket felsorakoztató fűszerkeverék.

Felhasználási javaslat: mindenféle húsos, darálthúsos ételekbe, ragukba, pörköltekbe szórhatunk belőle. Természetesen az olasz pizzák, spagetti, tésztaételek, paradicsomos ételek előnyére válik ez a keverék

Kurkuma:

Az őrölt Kurkumát manapság nemcsak fűszernövényként tartjuk számon, de jelentős gyógynövényként is. A kurkumin tartalmának köszönhetően, az élénk sárga szín ételszínezékként, fűszerként, valamint izületi problémákra javallt, elismert hatékony gyógynövény is. Emellett, a legújabb rákkutatások arra engednek következtetni, hogy a kurkumin jelentősen csökkenti a ráksejtek kialakulásának a feltételeit, sőt egyes kutatások azt is bizonyítottnak látják, hogy a kurkumin a ráksejtek kialakulásának a körülményeit gátolja, hátráltatja.

Felhasználási javaslat: mindenféle curry-k, raguk, levesek, tészták, távol-keleti ételek, indiai ételek fűszerezésére. Aranytejként fogyasztva egészség megóvó italként. Egy kávéskanálnyi Kurkuma elegendő javasolt adag az izületek egészségének a megóvására.

Chimichurri:

Argentina fűszerkeveréke, főleg húsok fűszerezésére, pácolására. Az argentínok gyülölcsös ízesítéssel szeretnek pácolni, gyakran találunk a Chimichurri pácban, a fűszerkeverék mellett, guava-, mango-, narancs-, és passiógyümölcsöket. Van, ahol kókusztejet, lime-levet is öntenek a pácléhez. A keverék általában tartalmaz vöröshagymát, fokhagymát, chilit, szárított paprikát, borsot, zöldfűszereket.

Felhasználási javaslat: Mindenféle húsok pácolására, csirke, sertés, marha, bárány, nyúl, sőt még vadhús marinádnak is. Használhatjuk még raguk, pörköltek ízesítésére, babétekel, lencseételek, csicseriborsó ételek vagy sárgaborsó fűszerezésére.

Adalékanyagot, színezéket, tartósítószert nem tartalmaz!

Snidling:

Ha nincs friss metélőhagymánk, akkor a szárított is megfelel, ráadásul hosszú ideig megőrzi ízét, és amikor az étel nedvességtartalmát felveszi, teljes értékű lesz. Főzni nem kell, a tálalás előtt adjuk az ételhez. Étvágygerjesztő, díszítő, ízesítő.

Felhasználási javaslat: Burgonyát, borsót, babot, leveseket, sülteket, tojásos ételeket, lágysajtot, túrót, halas ételeket és mártásokat ízesíthetünk vele. 

Babér:

A Babér a mediterrán fűszerek és ételek nélkülözhetetlen hozzávalója, az olasz konyha alapfűszere, a bouquet garni és a herbes de provence fontos összetevője. Népies nevei: albertlevél, szagos levél, illatfa, bübérfa, stb.

Felhasználási javaslat: levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez.

Kapor:

Az egyik legrégebben használt fűszernövényünk. Sok magyar étel elképzelhetetlen nélküle, túrós, tejfölös, vagy tökös ételek. A Skandináv országokban igen kedvelt fűszer.

Felhasználási javaslat: levesek, főzelékek, főleg tökfőzelék, kovászos uborka, túrós lepény, kapros túrós palacsinta, savanyú káposzta. Kedvelt a frissen vágott kaporral megszórt ételek is. A kapormártás, vagy a kaporszósz kiváló a főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, de a hal-, rákételek kötelező fűszerezése is. 

Chili con carne:

Talán sokaknak meglepő, hogy az eredeti Chili con Carne Texasban keletkezett, és csak ezek után hódította meg Mexikót, és tökéletesedett a mai gasztro élménnyé. „Chili hússal” a jelentése, de természetesen kell hozzá a bab is.

Felhasználási javaslat: Ez a keverék varázsolja bele az ételbe az eredeti mexikói ízeket. Természetesen nem csak Chilis babhoz jó, mindenféle mexikói, TexMex ételekhez is kiváló.

Adalékanyagot, színezéket, tartósítószert nem tartalmaz!

Fehér bors:

A Fehérbors a legnépszerűbb és a legismertebb fűszer a világon. Íze csípős, illata jellegzetes. Az érett borsszemek héját eltávolítják, enyhébb, mint a fekete bors.

Felhasználási javaslat: Levesek, húsételek, halételek, pácok, öntetek fűszere, a legtöbb fűszerkeverék alkotó eleme. 

Füst só:

Használjuk só helyett olyan ételek ízesítésére, ott ahol a füstös, rusztikus íz kívánatos. Kiváló sütéshez és grillezéshez is.

Tartósítószert és adalékanyagokat nem tartalmaz.

Lestyán:

A Lestyán egy ősrégi magyar fűszer, minden falusi kertben megtalálható volt, mind friss, mind szárított formában találkozhattunk vele. Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk vele, az egzotikus recepteknek köszönhetően. Gyógynövényként gyomorerősítőként, emésztésserkentőként, vizelethajtóként, alkohol és nikotinmérgezés enyhítésére szolgáló háziszerként találkozhatunk vele.

Felhasználási javaslat: Levesek, saláták, diétás ételek és italok, ecetek fűszerezésére.

Majoranna:

A Majoranna régen ismert és használt fűszer a magyar konyhában.

Felhasználási javaslat: burgonyaleves, gombaleves, krumplifőzelék, babfőzelék, különféle mártások, a legtöbb húsétel, pl. szárnyasok, vadhúsok, de húskészítmények, pl. kolbászok, hurkák, töltelékek, pástétomok fűszerezésére. Használata csökkenti a kellemetlen hús ízt, szagot, sokak által zavaró ízeket, szagokat, mellékízeket. 

Csülök sült:

A magyar konyha íz világát tükröző fűszerkeverék.

Felhasználási javaslat. Használjuk sertés-, marhahúsból készült ételek ízesítésére, grillezéshez, roston sütéshez, olajjal keverve húsok pácolására, dörzsfűszerezésére

Fűszerkömény:

A Fűszerkömény, azomkívül, hogy sokféle ételben használt fűszer a magyar konyhában, gyógyhatása a nehéz ételek emésztésében segít, de a felfúvódást is enyhíti. Baktérium és gombaölő hatása is van. Teaként gyomorerősítő, étvágygerjesztő és görcsoldó.

Felhasználási javaslat: salátákba, körözöttekbe beleszórjuk, kelkáposztafőzelékbe, húsos ételekbe belefőzzük, a köménymaglevesbe viszont a rántásba főzzük. Használjuk még levesek, főzelékek, sültek, túrós, káposztás, krumplis, sajtos, ételek, kolbászok, sőt péksütemények, pogácsák fűszerezőjeként, savanyúságok kötelező alapanyaga.

Fekete bors:

A Fekete Bors minősége a silánytól a magas minőségig terjed. Ha csak az ár alapján választunk, nem biztos, hogy jól választunk. Inkább kevesebbet, de minőségit vegyünk.

Ezt a borsot több szállított bors tesztelése után választottuk, mint az egyik legjobb minőség Magyarországon, ízében, aroma erősségében, küllenében.

Egész Fekete borsot akkor teszünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni: van idő arra, hogy íze, aromája az ételbe kerüljön. Minél finomabbra daráljuk a borsot, annál intenzívebb az aromája. 

Felhasználási javaslat: gulyások, húslevesek, pácok, húsok ízesítésére. Gyümölcsös finomságok, édességek ízesítésére. Húsos ételek, gillhúsok, sülthúsok fűszere.

Zellersó: Ez a zellersó, a zellergyökér és a só keveréke, kiváló grillen készült ételek fűszerezésére. De használhatjuk főzelékek, mártások, hús- és halételek ízesítésére is.

Szegfűszeg:

A Szegfűszeg illóolaja meglehetősen erős, kissé égető, keserű.  A fűszert a növény szárított virágbimbóiból készítik.

Felhasználási javaslat: savanyúságok, karácsonyi édességek, sütemények, gyümölcskompótok, gyümölcslevesek, húsos ételek, paradicsomos ételek, forralt bor, páclevek, szeszes italok ízesítésére. Használjuk mértékkel, mert könnyen túlfűszerezetté válik az ételünk.

Csodagrill:

Ez a gazdag fűszerkeverék a zálog a sikeres grillezésre.

Felhasználási javaslat: Szinte mindenféle grillezett, roston sütött hús fenséges ízletes lesz tőle. Keverjük olajba, vagy natúr joghurtba majd jól masszírozzuk be a húsba és hagyjuk pihenni egy éjszakát a hűtőben. 

Rozmaring:

A Rozmaring a klasszikus mediterrán fűszer, használata sok étel ízkarakterét jellegzetessé teszi. A francia és az olasz konyha fő fűszere. Érdekesség: tegyünk egy pár szál friss rozmaringot, vagy pár csipetnyi szárítottat a fürdővizünkbe, hogy felfrissüljünk.

Felhasználási javaslat: a bárány kötelező fűszere, de a vadhúsokhoz is jól illik. Hús páclevekben fontos összetevő, de különleges, fűszeres ecetek is készíthetőek belőle. Adagolását óvatosan végezzük, nehogy túlfűszerezzük az ételt.

Sült hal:

Az édesvízi halak különleges ízesítésére használjuk. Legyen az sült, főtt, vagy éppen panírozott hal. Az olykor íztelen halhúst felpezsdíti, harmonikus, kiegyensúlyozott ízt ad a halunknak.

Tartósítószert, adalékanyagokat nem tartalmaz!

Fahéj:

Az őrölt Fahéjat a régi magyar konyha nemcsak az édes alapú receptekhez, de levesekhez, sültekhez kínált mártásokba is használta. A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják.
A konyhaművész szakácsok ízfokozóként használja.

Felhasználási javaslat: mézeskalács, almás sütemények, almás rétes, fánk, rizses ételek, tejes ételek ízesítésére. A szilva ízével harmonizál.

Paprika pehely:

Csípős paprika húsából készült pehely, magok nélkül. 

Felhasználási javaslat: Rusztikus hatást tudunk elérni, ha ezt használjuk őrölt paprika helyett az ételekben. Tegyük főzelékbe, levesekbe, keverjük fasírtokba, húsgolyókba. A páclevekben jól érvényesül, saját készítésű chili szósz nélkülözhetetlen hozzávalója. Savanyúságokba téve, csípősebb lesz.

Tonkabab:

Az Amazonas kincse, ott terem ez a határozott ízű, valahol a vanília és a karamell ízvilága közötti markáns fűszer. Nevezik vaníliapótlónak is, dióval, mandulával, mogyoróval kombinálva harmolizálódnak a különleges aromák, illóolajok. Ráncos, sötét színű bab, vagy mag, ami a legelőnyösebben felhasználás előtt reszelve érvényesül. 

Felhasználási javaslat: Határozott ízű, markáns fűszer, melyet édességek készítéséhez használnak. Sütemények, krémek, pudingok, palacsinták, torták, csokoládék és fagylatok ízesítője. Nevezik vaníliapótlónak is, dióval, mandulával, mogyoróval kombinálva harmolizálódnak a különleges aromák, illóolajok. Egy csésze forró csokoládéra szórva egészen különleges, egzotikus italt varázsolhatunk magunknak. Meglepő, de kiváló még halak, kagylók és fehérhúsok ízesítésére is.

2 db babot szállítunk, 2 és 3 g között.

Koriander:

Mediterrán vidékről származó, ősidők óta ismert és használt fűszer. Illóolajban gazdag, szinte minden fűszerkeverék, ami a távoli Ázsiából származik, tartalmaz koriandert.

Felhasználási javaslat: Raguk, pörköltek, sültek, páclevek, fűszerkeverékek, sonkapácok, marinádok, kolbászok, uborka-, paprika-, és más savanyúság eltevésénél. Használják még likőr, sör, sütemény ízesítésére is.

Tarka bors:

Ez a dekoratív borskeverék a bors örlő malmokban az asztal dísze lehet. Kiváló minőségű borsfajták keveréke: fekete bors, fehérbors, zöld bors és rózsabors. A négyféle bors, egymás ízét kiegészítve, harmonikus, kellemes borsos ízt ad az ételeknek. 

Felhasználási javaslat: használjuk mindenhol, ahol csak fekete borsot használtunk eddig.

Oregánó:

Az Oregano sokak számára egyenlő az olasz konyhával, pizza, paradicsommártások, stb. Mára egész Európában elterjedt, így nálunk is, itt úgy hívjuk, hogy Szurokfű. A mediterrán ízesítésű olasz, francia, görög fűszerkeverékek fő alkotóeleme.

Felhasználási javaslat: Salátákba, salátaöntetekbe, pizzák, paradicsomszószok, bolognai spagetti, mártások, grillhúsok, zöldségfogások, főzelékek, babos ételek, pástétomok készítéséhez.

Jó tudni: A szurokfű természetes antibiotikum, teát főzve belőle, idegnyugtató és étvágygerjesztő, baktériumölő és köhögéscsillapító.

Rózsa bors:

A Rózsaborsnak a díszítő hatása a legértékesebb, összekeverve a többi borssal dekoratív hatású. Nem rokon a többi borsfajtákkal, íze gyengébb a borsénál. 

Felhasználási javaslat: átlátszó bors örlőben, más borsfajtákkal keverve az asztal dísze lehet. Mozsárban összetörve, a kész ételre szórva ízléses tálalási mód.

Bazsalikom:

A Bazsalikom mediterrán fűszer, nagyon régóta használják. Gyógyteaként is számontartjuk, mert csökkenti a felfúvódást, étvágygerjesztő és köhögéscsillapító. A főzés utolsó szakaszában kell az ételhez adni.

Felhasználási javaslat: levesek, ezen belül a bablevesek, főzelékek, saláták, szószok, ízesítéséhez. A pizza és a bolognai spagetti elképzelhetetlen nélküle. 

Kardamom:

A Kardamom őrölt formájában sokféleképpen használható fűszerkülönlegesség. Fűszerezhetünk vele finomabbnál finomabb süteményeket (A Skandináv országokban nagy hagyománya van, pl. a Kardemummabulle), de Indiában sokféle curry és masala fontos összetevője. Az arab világban kávék, teák, csokoládék kedvelt fűszerezésére használják.

Felhasználási javaslat: Sütemények, mézeskalács, marcipán, tes, kávé, csokoládé fűszerezésére. Curry-k, masala-k, páclevek, salátaöntetek, gyümölcssaláta, kenyér, és sok más húsételek fontos fűszere.

Kakukkfű:

Aromája meglehetősen kámforos, ezért vigyázni kell a túladagolással. A szárított Kakukkfüvet légmentesen jól zárt edényben kell tárolni, ha az illóolaj tartalmát óvni szeretnénk. Tipikus mediterrán fűszer, a Bouquet Garni meghatározó összetevője.

Felhasználási javaslat: Sok mediterrán ihletésű raguk, levesek fűszerezésére, de jól illik a burgonyafőzelékhez, a paradicsomos ételekhez, halhoz és a káposztás ételekhez is. A nehezebben emészthető ételeket előnnyel fűszerezzük ezzel a fűszerrel. Nyúlpecsenye, bárány, különféle sültek előnyére válik. 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!